Gelin Duvağı Neden Takılır? Gelin Duvağı Şekilleri Nelerdir? - Makaleler - DüğünMaster.com


Gelin Duvağı Neden Takılır? Gelin Duvağı Şekilleri Nelerdir?

Gelin Duvağı Neden Takılır? Gelin Duvağı Şekilleri Nelerdir?

Gelin Duvağı Neden Takılır? Gelin Duvağı Şekilleri Nelerdir?

Gelin duvağı nedir? Gelin duvağı neden takılır? Gelin duvağı modelleri nelerdir?

Gelinliğin önemli bir noktası duvak, birçok dilde örtü anlamına gelir. Gelinliğin tamamlayıcısı olan gelin duvağı sıradan bir gelin aksesuarı olmanın çok ötesindedir. Bu yazımızda gelin duvağı hakkında detaylara değinecek ve günümüzdeki gelin duvağı modellerinden bahsedeceğiz.

Gelin Duvağı Neden Takılır?

Gelin duvağı tarihi Antik Yunan dönemine dayanır. O dönemde gelinlerin şeytani ruhlardan korunmak için kırmızı bir duvak taktıklarına inanılıyor. Bu inanışa göre kırmızı duvağı takan gelin hareket ettikçe alev gibi bir görünüme kavuşur ve kötü ruhları kaçırırdı.
Bir başka açıya göre M.Ö. 2000’li yıllarda Asurlular’da nikahın resmiyet kazanması için gelinin şahitler huzurunda duvak ile bulunması gerekiyordu. Bu bilgiye dayanarak, gelin duvağının gelinlikten daha derin bir geçmişi olduğunu söyleyebiliriz.
Günümüzde ise duvak, gelinliğe gösterişli bir hava kattığı için aksesuar olarak takılır. 

Gelin Duvak Modelleri

Rahibe Duvak Modeli

Rahibe Duvak Modeli

Açık ya da düz ve sade bir topuzla kullanabileceğin bu modelde duvağın kenarları dantelle süslenmiştir. Kenarlarının zarif dantellerle süslenmiş olmasının yanında geri kalan kısmı yalnızca tülden oluşur. Diğer bir adı mantilla duvak olan rahibe duvak modeli İspanya kökenlidir. 
Gevşek şekilde kullanılan bu model, gelinin kafasını ve omuzlarını örtecek şekilde şal gibi takılır.

 


Parmak Ucu Duvak Modeli

Duvak modelleri arasında en çok tercih edilen parmak ucu duvak modeli adını, kollar iki yana aşağı sarkarken, en uzun parmağın hizasında bitmesinden almıştır. Tül ya da dantel kumaştan tasarlanır ve genelde 90 cm uzunluğundadır. Birçok gelinlik modeli ile uyumlu bir görünüm sergileyen parmak ucu duvak modeli, saten gelinliklerle kullanılır. 

 


Kafes Duvak Modeli

En kısa duvak modeli olan kafes duvak, Retro gelinliklerle tamamlandığında çok nostaljik bir hava yaratır. Tül ya da fileden yapılan bu duvakların yüzün yarısını örten ya da sadece saçları örten farklı türleri bulunur.

 

Omuz Hizasında Duvak Modeli

Sırt dekolteli bir gelinlik giymeyi düşünüyorsanız ya da gelinliğinizin arkasında gösterişli işlemeler bulunuyorsa omuz hizasında duvak modelini tercih edebilirsiniz. 40-45 cm uzunluğundaki bu modellerle gelinliği öne çıkarabilirsiniz.

 


Dirsek Hizasında Duvak Modeli

Dirsek Hizasında Duvak Modeli

Adından da anlaşıldığı gibi dirsekte biten bu duvak modeli ortalama 65 cm uzunluğundadır. Prenses kesim tasarımlarla mükemmel bir uyum sağlayan dirsek hizasında duvak modeli en çok tercih edilen duvar modellerinden biridir.

 


Şapel Tipi Duvak Modeli

Şapel Tipi Duvak Modeli

Ortalama 2,5 metre olan olan bu duvak modeli en uzun duvak modellerindendir. Bol işlemeli gelinliklerle kullanıldığında hoş bir görünüm kazanan bu modelin en belirgin özelliği, gelinliğin bitiş noktasından itibaren 15 cm daha devam etmesidir.

 


Katedral Duvak Modeli

Katedral Duvak Modeli

En uzun duvak modeli olan katedral duvak modeli en az 3 metre tül ya da dantelden oluşur. Görkemli bir gelin olmak istediğinizde seçiminizi katedral duvak modelinden yapabilirsiniz. 

 


Patlayan Duvak Modeli

Patlayan Duvak Modeli

Diğer bir deyişle tepeden duvak olarak adlandırdığımız patlayan duvak modelin adı değil, duvağın takılma şeklidir. Duvak gelin saçının tepesine takılır ve genişleyerek aşağıya iner. Sade bir gelinlik ile kullanılması önerilir.